Spelregels blackjack

Deins jij niet terug voor een uitdaging? Neem het op tegen de dealer en verzamel de meeste punten, maar overschrijd het magische getal 21 niet! Kies je favoriete spelvariant en haal je beste kaarttalenten boven.

Blackjack in een notendop

Neem online of in een fysiek casino plaats aan de tafel voor een potje blackjack, een spannend kaartspel met meerdere kaartdecks, waarbij je het opneemt tegen de dealer, ook wel de bank genoemd.

Het is de bedoeling om met jouw hand (kaarten) zo dicht mogelijk bij een waarde van 21 te komen. Maar let op: overschrijd je de 21? Dan heb je de ronde verloren.

De waarde van de kaarten

Om blackjack te spelen is het belangrijk dat je de waarde van de kaarten weet, zodat jij er de beste strategie op kan loslaten:

  • De kaarten 2 tot en met 10 vertegenwoordigen de waarde van het getal.
  • De plaatjes (boer, koning & koningin) hebben allen een waarde van 10.
  • De aas kan een waarde hebben van 1 of 11, waarbij je als speler de keuze hebt voor welke waarde je de aas wilt gebruiken. Voor de dealer heeft de aas altijd een waarde van 11.

De kleur van de kaarten (harten, ruiten, klaveren of schoppen) zijn bij blackjack niet van toepassing.

Aan de slag met het spel blackjack

De eerste stappen van een potje blackjack

Bepaal je inzet en begin het spel. Nadat je jouw inzet hebt geplaatst, deelt de dealer de kaarten uit en geeft elke speler 2 kaarten die open op de tafel worden gelegd. Ook de dealer krijgt 2 kaarten, maar legt slechts 1 van de kaarten open. De andere kaart blijft omgekeerd liggen.

Nadat jij jouw kaarten hebt ontvangen, controleer je de waarde ervan. Heb je 21 behaald doordat je een plaatje en een aas hebt ontvangen? Dan heb je blackjack en heb je gewonnen. Je ontvangt 2,5 keer je inzet. Heb je geen blackjack? Dan gaat het spel verder.

Alle spelers komen van links naar rechts aan de beurt. Het aantal punten dat je hebt (de waarde van je eerste 2 kaarten) wordt door de dealer aangegeven. Vervolgens vraagt de dealer je of je een kaart bij wilt kopen (hit) of je wilt passen (stand).

Tijdens je eerste beurt heb je naast een hit of een stand nóg twee andere mogelijkheden, namelijk:

  • Double: bij je eerste zet kan je ervoor kiezen om je initiële inzet te verdubbelen. Dat kan handig zijn als je na de eerste hand bijvoorbeeld al 11 punten hebt. Je hebt dan namelijk de kans dat je met je eerstvolgende kaart op 21 uitkomt en kan zo je potentiële winst verhogen.
  • Split: krijg je in je eerste beurt twee kaarten met dezelfde waarde? Dan kan je ervoor kiezen om deze kaarten op te splitsen en nogmaals je eerste inzet erbij in te zetten. Je kaarten worden door de dealer uit elkaar gehaald en per kaart krijg je er nog een kaart bij. Je speelt zo met 2 handen en hebt dus 2 keer zoveel kans om zo dicht mogelijk bij de 21 te komen. Je kan per hand beslissen of je kaarten bij wilt kopen of wilt passen.

Het vervolg van een potje blackjack

Zijn alle spelers aan de beurt geweest? Dan is het de beurt aan de dealer die zijn 2 kaarten onthult. De dealer is altijd verplicht om kaarten bij te kopen tot hij 17 of meer behaalt. Vanaf de 17 is de dealer verplicht om te stoppen met kopen. Deze regel geldt ook als de dealer een aas heeft. De dealer heeft ook geen speciale opties zoals bijvoorbeeld splitten of doublen.

Wanneer win of verlies je?

Als de dealer de 21 heeft overschreden, dan win je de ronde en ontvang je 2 keer je inzet. Zit je dichter bij de 21? Dan win je ook en ontvang je ook 2 keer je inzet. Je wint ook als je dichter bij de 21 zit dan de dealer. Heb je een blackjack? Dan ontvang je 2,5 keer je inzet. Heb je hetzelfde puntenaantal als de dealer? Dan krijg je jouw inzet terug en win je niet, maar verlies je ook niet. Heeft de dealer meer punten? Dan verlies je jouw inzet.

Speciale situaties en handige begrippen

Blackjack of 21

Je kan alleen blackjack behalen met de eerste 2 kaarten. Als je 21 punten verzamelt na het kopen van meer dan 2 kaarten, dan telt dit niet als een blackjack, maar als 21. Houd er rekening mee dat blackjack de hoogst mogelijke score is in het spel. Als de speler 21 heeft en de dealer een blackjack, dan wint de dealer en verliest de speler.

Even money

Als je met jouw eerste hand een blackjack behaalt, dan ontvang je normaal gesproken 2,5 keer jouw inzet, tenzij de dealer ook een blackjack heeft. Deze kans is aanwezig als de eerste open kaart van de dealer een aas, een 10 of plaatje is. Als de eerste kaart van de dealer een aas is, kan je kiezen voor ‘even money’. Bij even money krijg je 2 keer je inzet terug in plaats van anderhalf keer, en krijg je die direct uitbetaald. Er is dus geen kans meer op een gelijkspel als de dealer ook een blackjack zou hebben.

Verzekeren (Insurance)

Als de eerste kaart van de dealer een aas is en je hebt het gevoel dat hij een blackjack gaat behalen, dan kan je ervoor kiezen jezelf hiertegen te verzekeren door de helft van jouw oorspronkelijke inzet te betalen. Had je gelijk? Dan wordt jouw inzet verdubbeld en uitbetaald. Behaalde de dealer geen blackjack? Dan gaat jouw (insurance) inzet verloren.

Het splitsen van azen

Als je in je eerste hand 2 azen hebt, krijg je ook hier de optie om deze te splitsen (split). Bij het splitsen van azen geldt echter dat je er bij iedere aas maar 1 kaart bij krijgt en daarna geen kaarten bij kan kopen. De enige uitzondering hierop is als de extra kaart die je ontvangt weer een aas is. Deze mag je vervolgens weer splitsen. Als je bij één van deze azen een 10 of een plaatje krijgt, telt dit ook als 21 en niet als blackjack.

Double/verdubbelen

Als je 2 kaarten hebt ontvangen, je de waarde ervan hebt gecontroleerd en je een goed gevoel hebt, dan kan je jouw oorspronkelijke inzet verdubbelen. Zodra je hebt verdubbeld, mag je nog maar één kaart bijnemen.

Surrender

Hebben de dealer en spelers hun eerste 2 kaarten ontvangen en voel je dat deze ronde het toch niet helemaal is, dan kan je ervoor kiezen om op te geven en niet verder te spelen. Je krijgt dan de helft van je oorspronkelijke inzet terug.

Schuif aan bij één van onze blackjacktafels en let the game begin!